Vad menas med parenteral?

Innehållsförteckning

Vad menas med parenteral?

Vad menas med parenteral?

Parenteral nutrition (PN) innebär att näring och vätska ges direkt i blodbanan. Det kan användas som komplement till peroralt och enteralt intag eller som enda näringskälla och ordineras av läkare.

Varför ges enteral nutrition?

Enteral nutrition används till patienter som inte kan försörja sig per os men har en fungerande mag- och tarmkanal. Enteral nutrition bör då vara förstahandsalternativet framför parenteral nutrition. Enteral nutrition kan ges som enda nutrition eller som komplement till patienter med lågt energi- och näringsintag.

Vad betyder oral nutrition?

Grunden för all kost- och nutritionsbehandling är oralt intag av mat och dryck. Hos ett mindre antal patienter är aptiten och förmågan att äta så nedsatt, att intaget av mat och dryck trots anpassning är otillräckligt för att tillgodose behovet av energi och näring.

Vad betyder Nutritionsproblem?

Ofrivillig viktförlust, ätsvårigheter och undervikt är tre parametrar som ger risk för undernäring. Vid identifierad risk gör läkaren en utredning för att fastställa bakgrund, art och grad av nutritionsproblemet.

Vad menas med parenteral nutrition?

Total parenteral nutrition innebär att en speciell blandning av glukos, protein, fett, vitaminer och mineraler ges via blodbanan. Parenteral nutrition kan ges som komplement till näringstillförsel genom munnen, medan total parenteral nutrition (TPN) ersätter patientens totala behov av energi- och näringsämnen.

Vad är spädningsvätska?

Spädningsvätska för parenteral användning Natriumklorid 9 mg/ml Braun är en spädningsvätska för parenteralt bruk och används för att lösa upp eller späda andra läkemedel innan de ges som en injektion.

Vad är enteral och parenteral?

Artificiell näringstillförsel via mag-tarmkanalen, enteral näringstillförsel (EN), eller tillförsel direkt i blodbanan, parenteral näringstillförsel (PN) kan då vara alternativ. ... Målet är ofta en successiv övergång från enteral näringstillförsel, och eventuell parenteral näringstillförsel, till peroralt intag.

Vad innebär sjukdomsrelaterad undernäring med inflammation?

Sjukdomsrelaterad undernäring med inflammation är tillstånd som har fler bakomliggande orsaker än ett otillräckligt näringsintag. Den syste- miska inflammation som driver på nedbrytningen av kroppens vävnader ses vid sjukdomar såsom cancer, kronisk obstruktiv lungsjukdom och in- flammatoriska tarmsjukdomar.

Relaterade inlägg: