Vad består smörjfett av?

Innehållsförteckning

Vad består smörjfett av?

Vad består smörjfett av?

Vad består smörjfett av? Smörjfett är vanligtvis formulerade med tre komponenter: en basolja, förtjockningsmedel och sedan tillsatser. ... Rollen som tillsatserna har, är att komplettera smörjförmågan hos basoljan, förbättra på egenskaper som slitskydd och rostskydd.

Vad betyder Nlgi?

NLGI-klass anges för att beskriva den relativa hårdheten av ett smörjfett. Mätmetoden har tagits fram av National Lubricating Grease Institute och är en standard som är vanlig att använda inom smörjmedelsbranschen.

Hur mäts konsistensen på fett?

Smörjfettets konsistensen mäts i så kallade NLGI-klasser. Den vanligaste konsistensklassen, NLGI 2, är tixotrop, dvs fast då fettet inte utsätts för någon yttre mekanisk påverkan vilket gör att fettet till skillnad från smörjolja stannar vid smörjstället.

Hur tillverkas smörfett?

Mjölkfett: Fettet i smör benämns mjölkfett, smörolja eller smörfett. Vid framställning av smörfett kokar man bort vattnet i smöret och silar bort protein, laktos m.m. Industriellt framställt mjölkfett har renats till 99.8%.

Vad är syntetiskt fett?

Syntetiskt fett tillverkas genom en process som allas "hydrogenering" eller "härdning". De omättade fettsyrorna i vegetabilisk olja omvandlas till en fastare och mer mättad form - syntetiskt fett. Det sker genom att man tillsätter vätgas (hydrogen) i oljan, samtidigt som den värms upp och utsätts för tryck.

Relaterade inlägg: