Vad menas med hedersmord?

Innehållsförteckning

Vad menas med hedersmord?

Vad menas med hedersmord?

Hedersmord, eller skammord, är ett ofta planerat mord på en familjemedlem eller släkting för att återupprätta familjens, klanens eller gruppens heder, som offret på något sätt anses ha vanärat.

Varför begås hedersvåld?

Regeringens definition av hedersrelaterat våld och förtryck är att det har sin grund i kulturella föreställningar om kön, makt och sexualitet. På det sättet liknar det mäns våld mot kvinnor i nära relationer i stort. I hederstänkandet står dock föreställningar om oskuld och kyskhet i fokus.

Vad är heder för dig?

I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler, som att du inte får umgås med vem du vill eller ha sex förrän du har gift dig. Det här kallas heder.

Vad är en hederskultur?

Hederskultur är kulturella föreställningar som utgår från att familjens eller gruppens heder är viktigare än den enskilda personens vilja, tankar och känslor. Våldet visar sig bland annat genom att en person kontrolleras för att bevara familjens heder.

Varför begås hedersbrott?

Motivet till brottet är familjens heder De flesta som utsätts för dessa brott är flickor eller kvinnor. Även pojkar och män är utsatta. Ofta är det flera personer i släkten som ligger bakom brottet. Motivet är att bevara eller återställa familjens heder.

Varför finns hederskultur i Sverige?

Heder handlar om kultur Hedersrelaterat våld och hedersrelaterat förtryck är konsekvenser av hederskultur och patriarkala system. Det betyder att det är pappan, mannen eller andra män som bestämmer. Även kvinnor kan göra så att en hederskultur finns kvar.

Relaterade inlägg: