Vad menas med preoperativ vård?

Innehållsförteckning

Vad menas med preoperativ vård?

Vad menas med preoperativ vård?

Här ingår patienter som vårdas tiden före, under och efter en operation samt svårt sjuka patienter i behov av intensivvård.

Vad är preoperativ fas?

Det preoperativa stadiet innefattar tiden från beslutet att en operation skall genomföras till att patienten infinner sig i operationssalen. Under själva operationen och den tid som patienten är i operationsrummet är det perioperativa stadiet.

Vilka preoperativa förberedelser är viktiga innan en patient tas till operation?

Preoperativ vård

  • Åtgärda faktorer hos patienten som utgör ökad infektionsrisk. ...
  • Information till patienten. ...
  • Helkroppstvätt och helkroppsdesinfektion. ...
  • Håravkortning. ...
  • Märkning av operationssnitt och operationsfält. ...
  • Operationsdagen - förberedelser på avdelningen.
BE

Vilka är de omedelbara förberedelserna vid operation?

Vi rekommenderar att du äter och dricker som vanligt fram till sex timmar innan du ska opereras och att du dricker klara drycker (se definition nedan) ända fram till två timmar före din operation. Klara drycker är: Vatten, kaffe/te utan mjölk, klar saft, sportdryck men inte mjölk och mjölkprodukter.

Vilka prover tas innan operation?

Vilka prover som behöver ske inför en operation avgör alltid ansvarig läkare. Detta både utifrån vilken operation som ska utföras samt individens förutsättningar med exempelvis bakomliggande sjukdomar. Det är däremot vanligt att blodstatus, blodets möjligheter att koagulera samt leverfunktionen mäts.

Vilka är de allmänna preoperativa förberedelserna?

Rengör och renbädda patientens säng. Be patienten ta på sig rena patientkläder. Se till att patientens hår blir torrt och att kroppen blir varm efter duschen. För att patienten ska kunna skapa och/eller behålla en normal kroppstemperatur inför operationen behövs ofta aktiv uppvärmning från någon form av värmetäcke.

Relaterade inlägg: