Vad är Sveriges politiska system?

Innehållsförteckning

Vad är Sveriges politiska system?

Vad är Sveriges politiska system?

Parliamentary system Representative democracyUnitary stateConstitutional monarchyHereditary Monarchy Sweden/Government

Vilka fyra nivåer består Sveriges politiska system av?

De nivåer som finns är kommunerna, landstingen/regionerna och staten. I och med att Sverige är med i den Europeiska unionen (EU) finns det också en beslutsnivå över staten.

Vad är en politisk aktör?

Ett centralt begrepp är aktörer. Den centrala aktören i statsvetenskapen generellt är nationalstaten, där fokus ligger på interna och mellanstatliga ageranden.

Vad är en politikers uppgift?

En politiker är en person som genom politisk åsiktsbildning utövar inflytande över offentligt beslutsfattande och maktutövning, eller en person som eftersträvar detta inflytande.

Vilka fyra beslutsnivåer har vi i Sverige?

Statsvetaren Jenny Madestam berättar om de fyra olika beslutsnivåerna i svensk politik: riksdagen, landstingen, kommunerna och Europaparlamentet.

Vilka aktörer finns i den internationella politiska arenan?

Den internationella säkerheten påverkas av en mängd aktörer: stater, organisationer, intressegrupper, multinationella företag, enskilda individer och många andra.

Vilka uppgifter beslutar kommunen om?

Det här gör kommunfullmäktige Tar beslut om kommunens inriktning, verksamhet och ekonomi. De tar till exempel beslut om budget, skattesats och avgifter för kommunal service. Beslutar om den kommunala förvaltningens organisation och verksamhetsformer. Väljer ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen och nämnderna.

Relaterade inlägg: