Vad smakar punsch?

Innehållsförteckning

Vad smakar punsch?

Vad smakar punsch?

Punsch är en typisk svensk likör med anor från 1700-talet. Råvarorna är många men den utpräglade smaken kommer från arrak.

Hur tillverkar man punsch?

Svensk Punsch tillverkas traditionellt genom att vatten och socker blandas under uppvärmning och omrörning sker tills sockret lösts upp. Därefter tillsätts arrak, citrus och andra ingredienser för att uppnå önskad smak.

Kan man dricka Arrak?

Arrak är en spritdryck som bland annat är vanlig som smaksättare till punsch och olika bakverk. Då handlar det om en alkoholhaltig dryck på bland annat ris eller melass, där den indonesiska benämningen är Batavia Arrak.

Vad kommer punsch ifrån?

Punschens historia i Sverige har sin början i mitten av 1700-talet. Det var då arraken, som är huvudingrediensen i punsch, började importeras till Sverige från Ostindien. År 1733 ankrade den första ostindiefararen, Friedricus Rex Sueciae, i Göteborgs hamn lastad med arrak, porslin och kryddor.

Vad är arrak för smak?

Arrak kommer från Indonesien och det är en mycket stark spritsort baserad på ris och melass. Den sötbeska smaken och den starka lukten gör Arrak till en perfekt smaksättning både för bakverk och drycker såsom Punsch.

Hur varm ska Punschen vara?

Idag tilverkas Flaggpunschen I Finland. Skall ni servera den till ärtsoppa rekommenderar jag att ni värmer den något till circa 40 grader så att alla aromer verkligen kommer fram. Ni kan även med fördel servera denna punsch som Avec efter maten, då gärna iskall! Doft: Arraksosande doft med kryddor och pomerans.

Relaterade inlägg: