Vad styr sexualitet?

Innehållsförteckning

Vad styr sexualitet?

Vad styr sexualitet?

Könshormoner påverkar bland annat hypotalamus och talamus i hjärnan, där hormonkänsliga neuroner finns, vilket i sin tur stimulerar sexuellt beteende. Hos kvinnan spelar oxytocin en stor roll, det samverkar med kvinnligt könshormon – österogen - och påverkar romantiska känslor och sexualiteten hos kvinnor.

Vad beror sexualitet på?

Sexualitet handlar om att bli kär, bli kåt, känna lust och att vilja göra något sexuellt med sig själv eller med andra. Sexualiteten kan förändras över tid, ofta beror det på vilka andra saker som händer i ens liv. Till exempel kan stress eller olika mediciner påverka ens sexualitet.

Hur hittar man sin sexualitet?

Att tryggt våga tala om sin lust och sina sexuella önskemål utan att behöva skämmas. Många är rädda för att ens partner ska tycka att ens fantasier är för perversa. Då kan det kännas tryggt med ett formulär. Det som är nedskrivet på listan är legitimerat att känna och tycka.

Hur påverkar sexualitet oss?

Sexualiteten kan ge både kroppslig och känslomässig njutning och glädje, få oss att må bra och hjälpa oss att bygga upp relationer. Den påverkar våra tankar och känslor, och hur vi ser på varandra och vår omvärld. Sexualitet används ibland för att dela in människor utifrån vilka de blir attraherade av.

Vilka faktorer påverkar sexualiteten?

I vuxen ålder finner människor olika sätt att leva ut sin sexualitet (Gamnes, 2006). Det finns många dimensioner som ingår i den fysiska upphetsningsprocessen. Faktorer som ansågs vara sårbara för förändringar i den äldres sexuella förmåga var bland annat trötthet, psykiska problem, ålder eller sjukdom.

Vad betyder ordet sexualitet?

I sexualiteten ingår sexuell utveckling och sexuell inriktning, biologiskt kön, social könsidentitet samt fortplantning. Sexualitet är en oskiljaktig del av livets alla områden. Det kan vara svårt att definiera sexualitet. Den enklaste indelningen är att sexualitet är det vi är och sex är det vi gör.

Relaterade inlägg: