Hur kan en Smärtanalys se ut?

Innehållsförteckning

Hur kan en Smärtanalys se ut?

Hur kan en Smärtanalys se ut?

Grunden för en smärtanalys består i att väga samman informationen från följande punkter till en klinisk smärtdiagnos i termer av nociceptiv, neuropatisk, idiopatisk eller psykogen smärta: Anamnes inklusive psykosocial situation. Symtom. Kliniska fynd.

Vad är ett Smärtskattningsinstrument?

I samband med akut och postoperativ smärta behöver patientens smärtupplevelse skattas ofta. Skattningsinstrumentet ska vara enkelt att förstå och lätt att använda. I första hand skattas smärtans intensitet.

Vad är adekvat smärtlindring?

Jao och medarbetare (2011) redogör för att adekvat smärtlindring ska minska patientens smärtintensitet med 2 poäng eller mer och till en nivå så patienten upplever mild smärta, det vill säga en poäng under 4 på NRS-skala.

Vad är Palpationssmärta?

Palpationssmärta vid käkledens laterala pol eller runt den laterala polen. Ibland kan smärtan vid palpation stråla ut eller upplevas i ett annat område såsom exempelvis i örat (refererad smärta).

Vad kännetecknar Visceral smärta?

Visceral smärta Kan ses som en variant på nociceptiv smärta med särskilda karaktäristika. Viscerala organ som lever, pancreas och lungor saknar nociceptiv innervation, medan omgivande hinnor har riklig sådan.

Hur kan man dokumentera smärta?

Smärtintensiteten bör även dokumenteras mer överskådligt, till exempel i tabellform eller som graf i journalsystemet. Om funktionen inte finns i journalsystemet ska smärtskattningen dokumenteras på separat smärtskattningsprotokoll. Genombrottssmärta ska dokumenteras både före och efter given tilläggsmedicinering.

Vad är en Body Map?

Body Mapping är ett sätt att berätta om sitt liv genom bildskapande. Metoden kommer från Sydafrika, där den från början användes för att hjälpa HIV-patienter bearbeta trauman. Numera är metoden spridd över världen och används på många olika sätt.

Relaterade inlägg: