Vad innebär det att vara legitimerad?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att vara legitimerad?

Vad innebär det att vara legitimerad?

Legitimation utfärdas av Socialstyrelsen, enligt Patientsäkerhetslagen (länk) och innebär en garanti om behörighet att utöva ett visst yrke och det ansvar och skyldigheter som det medför för den som är legitimerad.

Vad gör att sjuksköterskeyrket kan betraktas som en profession?

Med sjuksköterskans profession följer ett stort ansvar, du som sjuksköterska har en skyldighet att upprätthålla professionens nivå när det gäller yrkeskunnande och kompetens. ... Kraven för att vara en profession är att den ska : vila på vetenskaplig grund i form av ett kunskapsområde. leda till legitimation.

Hur blir man legitimerad sjuksköterska?

Om du vill jobba som sjuksköterska ska du studera sjuksköterskeprogrammet vid ett universitet eller en högskola. Grundutbildningen är tre år (180 högskolepoäng) och leder till en yrkesexamen och en kandidatexamen. Under sjuksköterskeprogrammet varvas teoretiska delar med verksamhetsförlagd utbildning, dvs.

Vad innebär legitimation Socialstyrelsen?

För vissa yrken i hälso- och sjukvården och tandvården krävs legitimation. Legitimationen ska vara en garanti för att personen har de kunskaper, färdigheter och egenskaper som krävs för yrket. Yrkestitlar är skyddade. Det betyder att enbart den som har legitimation får använda titeln.

Vad menas med att sjuksköterskor tillhör en profession?

De gemensamma kriterierna för en profession är att den: vilar på vetenskaplig grund i form av ett eget kunskapsområde, leder till legitimation, följer etiska regler, är autonom, värderas högt av samhälle, tillhör en nationell organisation.

Relaterade inlägg: