Vad är ett skadestånd?

Innehållsförteckning

Vad är ett skadestånd?

Vad är ett skadestånd?

Om du har drabbats av en ekonomisk skada som någon annan än du själv har orsakat, kan du ha rätt till skadestånd. Tanken med skadestånd är att den som har drabbats av en ekonomisk skada, på grund av att någon annan har varit vårdslös eller oaktsam, i princip ska försättas i samma läge som innan skadan inträffade.

Vart regleras skadestånd?

Stat och kommuns skadeståndsansvar regleras i 3 kap. 2–4 §§. Det allmänna ansvarar för person-, sak- och ren förmögenhetsskada som vållats genom fel och försummelse vid myndighetsutövning.

Hur länge kan man kräva skadestånd?

En fordran preskriberas tio år efter att den skapats (2 § preskriptionslagen). Det innebär att hyresvärdens rätt att kräva att du ersätter skadan gäller i upp till tio år.

Vad anses som sakskada?

De utreder ansvarsfrågan. Personskador är skador som medför fysiskt eller psykiskt lidande. Sakskador är skador på egendom som till exempel fastigheter och lösa föremål. Tanken med skadestånd är att den skadelidande ska försättas i samma ekonomiska situation som före skadan.

Var regleras medvållande?

I 6 kap 1§ skadeståndslagen regleras jämkning av skadestånd på grund av medvållande från den skadelidandes sida. Paragrafen lyder enligt följande: ”Skadestånd med anledning av personskada kan jämkas, om den skadelidande själv uppsåtligen eller genom grov vårdslöshet har medverkat till skadan.

Kan en juridisk person bli skadeståndsskyldig?

Regler om skadeståndsansvar finns i skadeståndslagen. ... Normalt förs talan om skadestånd av den skadelidande i allmän domstol. Både fysiska och juridiska personer kan bli skadeståndsskyldiga. För att skadeståndsansvar ska föreligga krävs att det finns ett orsakssamband mellan den felaktiga handlingen och skadan.

Hur lång tid har man på sig att betala skadestånd?

Om du har dömts för ett brott kan du bli dömd till att betala ett skadestånd. ... Har du blivit dömd att betala ett skadestånd i ett brottmål, är du skyldig att göra det omgående. Du får ingen ”räkning” eller inbetalningskort, utan måste själv ta reda på hur och till vem du ska betala.

Relaterade inlägg: