Vad är skillnaden mellan tallriksmodellen och kostcirkeln?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden mellan tallriksmodellen och kostcirkeln?

Vad är skillnaden mellan tallriksmodellen och kostcirkeln?

De flesta livsmedel innehåller många olika näringsämnen, men särskilt mycket av några. I matcirkeln grupperas livsmedel så att de som har liknande näringsinnehåll ingår i samma grupp. Om man varje dag äter något livsmedel från varje grupp i matcirkeln får man en bra variation av näringsämnen.

Hur mycket delar proteiner kolhydrater och grönsaker ska i de tre olika delarna?

Tallriken ser annorlunda ut för dig som idrottar Du ska äta en lika stor andel proteinrik mat, det vill säga en fjärdedel. Eftersom du behöver få i dig extra mycket kolhydrater ska halva tallriken bestå av råvaror som pasta, ris och potatis. Den sista fjärdedelen innehåller frukt och grönsaker.

Vem skapade tallriksmodellen?

Det var 1976 som Britt-Marie Dahlin, nutritionist och hushållslärare som då jobbade på Scan, kläckte idén till tallriksmodellen.

Varför är det viktigt med mineralämnen i kosten?

Mineraler är till exempel viktiga för skelettet, tänderna, blodet och musklernas reflexer. De reglerar också vattenmängden och pH-värdet i kroppen. Mineraler behövs i små mängder, men våra kroppar kan inte själva tillverka dem. Därför behöver vi få i oss mineralerna med maten vi äter.

Relaterade inlägg: