Hur är tandvården uppbyggd i Sverige?

Innehållsförteckning

Hur är tandvården uppbyggd i Sverige?

Hur är tandvården uppbyggd i Sverige?

I fem regioner bedrivs Folktandvården i bolagsform. Det är främst inom den privata sektorn som vuxentandvård inom ramen för det statliga tandvårdsstödet utförs, cirka två tredjedelar. Resterande del utförs inom Folktandvården. Det finns cirka 2.000 privata vårdgivare med cirka 3.550 mottagningar.

Vad är statligt tandvårdsstöd?

  • Det statliga tandvårdsstödet består av allmänt och särskilt tandvårdsbidrag, samt högkostnadsskydd. Det finns som ett skydd mot höga kostnader, för att stimulera till förebyggande tandvård samt för att ge ökat stöd till dig med ökad risk för sämre tandhälsa på grund av din funktionsnedsättning eller sjukdom.

Vilka personer har rätt till nödvändig tandvård?

  • Alla som har rätt till uppsökande verksamhet har också rätt till nödvändig tandvård. Det är. personer som omfattas av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. personer med ett varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser.

När ska du få tandvårdsstöd?

  • För att du ska kunna få tandvårdsstödet behövs ofta en remiss för behandling av din sjukdom från din läkare. Innan du får din behandling ska den enhet inom din region som ansvarar för tandvård ha bedömt att du har rätt till tandvårdsstöd.

Hur betalar man för nödvändig tandvård?

  • När det gäller nödvändig tandvård får patienten ett tandvårdsstödsintyg som berättigar till besök hos valfri tandläkare eller tandhygienist. I samband med besöket ska patienten visa upp legitimation. För nödvändig tandvård betalar patienten samma avgift som inom hälso- och sjukvården.

Relaterade inlägg: