Hur tävlar man i tyngdlyftning?

Innehållsförteckning

Hur tävlar man i tyngdlyftning?

Hur tävlar man i tyngdlyftning?

Det består av två delgrenar, ryck och stöt. I bägge lyften lyfter man stången från golvet till raka armar ovanför huvudet, i ryck genom ett moment och i stöt genom två moment. I varje delgren får man tre försök på sig att få med sig ett så bra resultat som möjligt.

Vad hette tyngdlyftning förr?

I de tidigaste åren lyftes hela 5 moment, där bland annat enarmslyft fanns med. Efter OS 1972 i München har den olympiska tyngdlyftningen uteslutande bestått av ryck och stöt. Från första början hade man inga viktklasser, de infördes först vid OS 1920 i Antwerpen, det har genom åren skett flera förändringar av dessa.

Varför styrkelyft?

Styrkelyft handlar om att lyfta så mycket vikt som möjligt inom knäböj, bänkpress och marklyft under en repetition. Många verkar tro att man endast blir starkare om man lyfter tyngre vikter under färre repetitioner, medans man måste utföra fler repetitioner på lägre vikt om man vill bygga muskler.

När får man börja tävla i tyngdlyftning?

Vi tävlar både i åldersgrupper och viktklasser. Från det år man fyller 14 får man börja tävla. Fram till det år man fyller 19 är man ungdom, och därefter till året man fyller 23 är man junior. Damer har åtta viktklasser från upp till 43 kg och till över 84 kg.

Hur tävlar man i styrkelyft?

Styrkelyft är en kraftsport där du tävlar i tre moment: knäböj, bänkpress och marklyft. Vinnaren är den som lyfter den sammanlagt tyngsta vikten i dessa tre moment. Exempel: Du lyfter 120 kg i knäböj, 90 kg i bänkpress, och 160 kg i marklyft. Sammanlagt har du då fått ihop 370 kg.

Vad är världsrekordet i marklyft?

Det officiella världsrekordet i marklyft enligt typiska strongmanregler ligger på 500 kg och hålls av brittiske Eddie Hall.

Relaterade inlägg: