Vad är TFA?

Innehållsförteckning

Vad är TFA?

Vad är TFA?

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) kompletterar delvis den lagstadgade ersättning som finns genom socialförsäkringsbalken. Ersättningen betalas ut genom Afa Försäkring. Via TFA kan man få ersättning för inkomstförlust, för kostnader samt för de psykiska och/eller fysiska följderna av arbetsskadan.

Vilka omfattas av TFA?

Samtliga hos arbetsgivaren anställda tjänstemän som för arbetsgivarens räkning utför arbete i Sverige omfattas av försäkringsavtalets bestämmelser om TFA med de begränsningar som framgår av försäkringsvillkoren i övrigt. För anställd som utför uppdrag utanför Sverige tillämpas § 11.

Vad täcker Arbetsförsäkring?

Du kan få ersättning för inkomstförlust från dag 1 vid olycksfall i arbetet. Det räcker med att olycksfallet lett till arbetsoförmåga under del av dag eller mer. Du kan också få ersättning för kostnader, till exempel läkarvård, läkemedel och sjukgymnastik. Du kan även få ersättning för sveda och värk.

Hur mycket kan man få i ersättning för arbetsskada?

Du får ersättning för din inkomstförlust från och med det datum läkaren har bedömt att din arbetsskada kommer att påverka din förmåga att arbeta under minst ett år. Du kan som mest livränta med 7,5 prisbasbelopp, vilket motsvarar 362 250 kronor för år 2022. Du får också ersättning för två karensdagar.

Relaterade inlägg: