Vad är rimlig avgift på fonder?

Innehållsförteckning

Vad är rimlig avgift på fonder?

Vad är rimlig avgift på fonder?

En del förvaltare tar ut höga avgifter utan att prestera en hög avkastning. Fondens avgifter spelar roll för hur mycket pengar som hamnar i spararens plånbok. En högre avgift äter av beloppet spararen kan placera på börsen, vilket märks framför allt på lång sikt.

Hur mycket avgift på fond?

Om du har fondandelar värda 10 000 kr så ska 0,4% av beloppet tas upp som inkomst av kapital i deklarationen, vilket blir 40 kr. På dessa 40 kr betalar du 30% i skatt. I detta exempel blir skatten alltså 12 kr. Det motsvarar en beskattning på 0,12 procent på fondandelarnas värde.

Vad är en dyr fond?

När avgiften i fonden är över 1,5 procent börjar det anses som dyrare och då bör man göra sin läxa. – Om den har en förvaltningsavgift på över 2 procent bör man absolut dra öronen åt sig och informera sig om varför den är så dyr, säger Nicklas Andersson.

Vad är Normanbelopp i en fond?

Normanbeloppet beräknar hypotetiskt de totala avgifterna i en fond om du månadssparar 1000kr under 10års tid. Resultatet av beräkningen visar totala avgifter samt förlorad avkastning som kunde skapats på pengarna som gick till avgift.

Hur betalas avgift för fonder?

Hur fungerar fondavgifter? När du sparar i fonder betalar du löpande en avgift som dras automatiskt. Den totala avgiften bestäms årligen av fondbolaget, och du betalar 1/365 av den avgiften varje dag.

Relaterade inlägg: