Vad är skillnaden på resultat och likviditet?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden på resultat och likviditet?

Vad är skillnaden på resultat och likviditet?

Vad är skillnaden mellan en likviditetsbudget och en resultatbudget? Det likvida flödet motsvarar nödvändigtvis inte de intäkter och kostnader som visas i en resultaträkning eller resultatbudget. Likviditeten handlar istället om de verkliga betalningsströmmarna in och ut från företaget.

Varför gör man en resultatbudget?

Genom att göra en resultatbudget kan du planera verksamheten bättre. Du får en uppfattning om vad som skapar lönsamhet och bättre kontroll över ekonomin.

När gör man en resultatbudget?

När ditt företag varit igång ett tag är det dags att sätta tänderna i en resultatbudget. Resultatbudgeten är ett verktyg för att du ska kunna ställa intäkter och kostnader mot varandra över en viss tid – oftast ett år. Du tar upp dina intäkter: Försäljning, räntor etc.

Är årets resultat likvida medel?

Till skillnad från ett företags resultat har företaget oftast en summa pengar på banken. Det är pengar som kan användas omedelbart för att betala räkningar och andra utgifter. Dessa faktiska pengar företaget kan använda kallas för likvida medel.

Hur påverkas resultat och likviditet av en amortering?

Avskrivningar ska finnas med i resultatbudgeten men inte i likviditetsbudgeten, eftersom de inte föranleder någon utbetalning. I likviditetsbudgeten ingår däremot egen insats (lån från aktieägare), nya lån, amorteringar, in- och utbetalning av moms, poster som inte påverkar resultatbudgeten.

Relaterade inlägg: