Vad ingår i en Sambodelning?

Innehållsförteckning

Vad ingår i en Sambodelning?

Vad ingår i en Sambodelning?

Vad som räknas som samboegendom är bohag och gemensam bostad om dessa köpts med syftet att vara för gemensam användning (3 § SamboL). All egendom som genom arv, testamente, gåva etc. givits en sambo med förbehåll om att vara enskild egendom ska inte anses som samboegendom (4 § SamboL).

Kan avtala bort delar av sambolagen?

Ett samboavtal innebär att samborna avtalar bort bodelningsreglerna i sambolagen. Samboavtalet går ut på att man vid separation och dödsfall inte ska göra någon bodelning av det gemensamma bohaget och bostaden.

Vad innebär bodelning sambo?

Bodelning. 8 § När ett samboförhållande upphör av annat skäl än att samborna ingår äktenskap med varandra, skall på begäran av någon av samborna samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning. Bodelningen skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde.

Vad gäller när man separerar som sambo?

Att separera som sambo. Att vara sambo är inte samma sak i juridisk bemärkelse som att vara gift. Huvudregeln är att ni i samband med separation ska dela lika på det som är samboegendom, det vill säga bostad och bohag som har anskaffats för gemensamt bruk.

Relaterade inlägg: