Vad ingår inte i en likviditetsbudget?

Innehållsförteckning

Vad ingår inte i en likviditetsbudget?

Vad ingår inte i en likviditetsbudget?

Avskrivningar ska finnas med i resultatbudgeten men inte i likviditetsbudgeten, eftersom de inte föranleder någon utbetalning. I likviditetsbudgeten ingår däremot egen insats (lån från aktieägare), nya lån, amorteringar, in- och utbetalning av moms, poster som inte påverkar resultatbudgeten.

Vad är en bra likviditetsbudget?

Det handlar kort och gott om att göra en budget, men en budget som visar vad du kommer att ha för in- och utbetalningar framöver. Men till skillnad från en vanlig budget handlar en likviditetsbudget om att ställa upp kommande inbetalningar och utbetalningar, istället för intäkter och kostnader.

Varför en likviditetsbudget?

Vad är en likviditetsbudget? För att få koll på verksamhetens kassaflöde är likviditetsbudget ett bra verktyg. Man utgår från hur mycket pengar man har i kassan vid periodens början samt hur mycket pengar som ska komma in (inkomster) respektive betalas ut (utgifter) under samma period.

Vad visar en Resultatbudget?

Resultatbudgeten visar förväntat resultat En resultatbudget är en sammanställning av företagets förväntade intäkter och kostnader och det förväntade resultatet för en viss period, t ex ett år. För att budgetera försäljningen i ett nystartat företag måste du titta på flera saker: Vad produkterna ska kosta.

Varför är inte amortering med i Resultatbudget?

En resultatbudget innehåller (budgeterade) intäkter och kostnader. Inget annat. ... Amorteringen är däremot en utbetalning men ingen kostnad. Den påverkar inte resultatet.

Vad betyder likviditetsplanering?

Påverka ditt företags likviditet Likviditetsplanering handlar om att förutse flödet av in- och utbetalningar vid olika tidpunkter. Då har du möjlighet att agera i tid om det behövs. Även en enkel likviditetsbudget ger dig en klar bild över hur du klarar periodens betalningar.

Vad ska stå med i en Resultatbudget?

Resultatbudgeten är en sammanställning av företagets förväntade intäkter och kostnader och det förväntade resultatet på olika nivåer för en viss period, t ex för ett år, ett kvartal eller en månad.

Relaterade inlägg: