Vilket år slöts Decemberkompromissen?

Innehållsförteckning

Vilket år slöts Decemberkompromissen?

Vilket år slöts Decemberkompromissen?

1905 träffades det första stora kollektivavtalet i verkstadsindustrin. I decemberkompromissen 1906 erkände arbetsgivarna arbetarnas rätt att organisera sig i fackföreningar. LO erkände arbetsgivarnas rätt att leda och fördela arbetet, och att anställa och avskeda arbetare.

När kom kollektivavtal till?

Kollektivavtalet uppstod i Europa under senare delen av 1800-talet. I Sverige fick tjänstemän rätt att förhandla och organisera sig i fackliga organisationer först 1936.

Hur är arbetsrätten uppbyggd?

Svensk arbetsrätt kan delas in i fem delar: 1) den kollektiva arbetsrätten, 2) regler om arbetstagarinflytande, 3) anställningsförhållandets rätt, 4) arbetsmiljörätten samt 5) arbetsmarknadsreglering. Andra sätt att dela in arbetsrätten på förekommer dock.

Hur har Decemberkompromissen bidragit till det kollektivavtal vi har idag?

Decemberkompromissen var en överenskommelse mellan LO och SAF i december 1906, då arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet och att fritt anställa och avskeda fastställdes. ... Arbetsgivarna fortsatte dock att teckna kollektivavtal med de fackliga organisationerna istället för att försöka krossa dem.

När slöts saltsjöbadsavtalet?

I Sverige tar fackförbunden och arbetsgivarna ett gemensamt ansvar för att utveckla och komma överens om de regler som ska gälla i arbetslivet. Saltsjöbadsavtalet är den överenskommelse mellan fackförbund och arbetsgivare som slöts 1938. I början av 1930-talet hade Sverige flest antal konfliktdagar i Europa.

Är den svenska modellen bra?

Svenska modellens fördelar och utmaningar På Scania har vi kommit överens om principer för hur fack och företag samverkar om våra arbetsvillkor. ... En förutsättning för att den svenska modellen ska fungera är att anslutningsgraden är hög, det vill säga att många anställda på arbetsplatsen är medlemmar i facket.

Relaterade inlägg: