Vad menas med att den offentliga makten utövas under lagarna?

Innehållsförteckning

Vad menas med att den offentliga makten utövas under lagarna?

Vad menas med att den offentliga makten utövas under lagarna?

Den offentliga makten utövas under lagarna. 2 § Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten.

Vad beskriver regeringsformen?

Regeringsformen. Grunddragen i det svenska statsskicket framgår av regeringsformen. Där slås bland annat fast att all offentlig makt i Sverige utgår från folket samt att folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och allmän och lika rösträtt.

Vad var de stora förändringarna mellan vår gamla grundlag från 1809 och den nya som tillkom 1970?

År 1809 fick Sverige en ny grundlag. Den reglerade hur makten skulle delas mellan riksdagen och kungen. I den nya grundlagen fick domstolarna och myndigheterna en självständig ställning. ... Det innebar att man alltmer skilde mellan den lagstiftande, dömande och verkställande makten i samhället.

Hur är regeringsformen disponerad?

Regeringsformen börjar med grunderna för statsskicket och slår fast att all offentlig makt utgår från folket. Det betyder att medborgarna är med och bestämmer genom de politiker som väljs in i riksdag, kommuner och regioner. Detta kallas representativ demokrati.

Relaterade inlägg: