Vad innebar Steriliseringspolitiken?

Innehållsförteckning

Vad innebar Steriliseringspolitiken?

Vad innebar Steriliseringspolitiken?

Riksdagen antog en steriliseringslag som fanns i Sverige i drygt -1976. Med stöd av den lagen steriliserades 63 000 personer, varav ungefär hälften av ingreppen uppskattas ha skett mot personens vilja. Majoriteten av dem som steriliserades var kvinnor. ...

Vad menas med tvångssteriliseringar?

Enligt information från Perus Hälsodepartement steriliserades 260.874 kvinnor mellan åren 19.

Vad är en sterilisering?

Sterilisering används för att göra en produkt fri från levande mikroorganismer. En beskrivning av vilka olika metoder som finns att tillgå finns i texten Metoder och kontroller.

När förbjöds tvångssterilisering i Sverige?

Lagen avskaffades slutligen 1976.

Hur många blev tvångssteriliserade?

Från 1930–talet och fram till 1960-talet användes en ny typ av repressalier mot romer. Då införs tvångssterilisering. Exakt hur många som drabbades vet man inte men antagligen rör det sig om cirka 600 individer i en grupp som inte var fler än cirka 7000 personer och som kallades tattare och resande.

Vilka blev tvångssteriliserade?

Lagar om tvångssterilisering fanns i Sverige under drygt 40 år, ända fram till 1976. Lagen drabbade främst mentalt handikappade, men även minoriteter och befolkningsgrupper som romer och samer.

Vilka Tvångssteriliserades?

De som steriliserades under 19 års steriliseringslagar var psykiskt sjuka, utvecklingsstörda och, under 1941 års lag, även personer med fysisk funktionsnedsättning ("svårartad sjukdom eller svårt lyte") och så kallade asociala.

Vad är nackdelar med sterilisering?

Du behöver inte heller oroa dig för biverkningar. En sterilisering påverkar inte den sexuella lusten för varken män eller kvinnor och man får utlösning precis som vanligt - men utan spermier.

Vilka följder får en kastrering?

Varken sexlusten eller förmågan till ett aktivt sexliv påverkas av att du steriliserar dig. Efter en sterilisering fortsätter hormoner, spermier eller ägg att produceras som vanligt. Att sterilisera sig är inte samma sak som att bli kastrerad, vilket betyder att testiklarna eller äggstockarna opereras bort.

Vilka var motiven för sterilisering i den svenska Steriliseringslagen från 1934?

Ursprungligen var syftet med steriliseringspolitiken att skydda samhället från personer som uppfattades som en belastning och lagen riktade sig mot så kallade sinnesslöa och andra som ansågs som undermåliga. Denna praxis nådde sin kulmen vid mitten av 1940-talet.

Relaterade inlägg: