Vad innebär tills vidare anställning?

Innehållsförteckning

Vad innebär tills vidare anställning?

Vad innebär tills vidare anställning?

Tillsvidareanställning är detsamma som fast anställning. Huvudregeln enligt lagen om anställningsskydd (LAS) är att anställningsavtal gäller tills vidare. Det innebär i praktiken att en anställning alltid är en tillsvidareanställning om ni inte har avtalat om något annat.

Vad är skillnaden mellan tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning?

Visstidsanställning är en tidsbegränsad anställning medan tillsvidareanställning gäller till dess någon av parterna avslutar den. Oavsett anställningsform, ska du se till att ha ett skriftligt avtal innan anställningen påbörjas. Anställningsavtalet är en överenskommelse om vilka villkor som gäller för anställningen.

Vad är en grundanställning?

Svar: Inom offentlig sektor är det dessvärre inte helt ovanligt att man erbjuds ett tidsbegränsat chefsförordnande med en, ofta ospecificerad, tillsvidareanställning som grundanställning. Det innebär att du är förordnad som chef under en viss tid.

Vad innebär tidsbegränsad anställning?

  • Tidsbegränsad anställning innebär att du har ett start- och ett bestämt slutdatum för din anställning redan från början. Huvudregeln i både lagen om anställningsskydd (LAS) och i kollektivavtalen är att anställningsavtal ska gälla tillsvidare.

Vad är huvudregeln i lagen om anställningsskydd?

  • Huvudregeln i både lagen om anställningsskydd (LAS) och i kollektivavtalen är att anställningsavtal ska gälla tillsvidare. Tidsbegränsade anställningar, till exempel provanställning eller vikariat, är alltså undantag från huvudregeln. Vilka tidsbegränsade anställningar som är tillåtna finns bestämt i LAS eller i kollektivavtal.

Vad är en visstidsanställning enligt lagen?

  • Så kallad "timanställning" finns inte som giltig anställningsform enligt lagen. "Timanställning" finns inte heller i våra kollektivavtal. Däremot finns det ofta inga regler för hur kort en visstidsanställning kan vara.

Vad betyder en tillsvidareanställning?

  • En tillsvidareanställning, kallas även för fast anställning i vardagligt tal, betyder att anställningen fortsätter tills du själv vill sluta, blir uppsagd eller går i pension. Det finns inte något tidsbestämt datum när anställningen upphör. Ferie- och säsongsarbete

Relaterade inlägg: