Vad innebär primär förhandlingsskyldighet enligt MBL?

Innehållsförteckning

Vad innebär primär förhandlingsskyldighet enligt MBL?

Vad innebär primär förhandlingsskyldighet enligt MBL?

Reglerna om förhandlingsskyldighet enligt 11-14 §§ innebär att arbetstagarorganisationerna har medinflytande i frågor som arbetsgivaren beslutar om. Förhandling som ska ske på arbetsgivarens initiativ kallas primär förhandlingsskyldighet. ...

Vad menas med arbetsgivarens informationsskyldighet enligt MBL?

Informationsskyldigheten - 19 § MBL Enligt 19 § MBL är arbetsgivaren skyldig att fortlöpande hålla arbetstagarorganisationerna informerade om hur verksamheten utvecklas och riktlinjerna för personalpolitiken.

Är MBL protokoll offentliga?

Tystnadsplikt kan gälla både fackliga företrädare och arbetsgivare. Det är de fackliga företrädarna som normalt kan åläggas tystnadsplikt eftersom det är de som har rätt till olika typer av information med stöd av 19 § medbestämmandelagen (MBL).

Vilka parter omfattas av den primära förhandlingsrätten?

Arbetsgivaren och fackförbunden har en ömsesidig grundläggande förhandlingsrätt enligt MBL. Det betyder att båda parter har rätt att begära förhandling med motparten i frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivaren och medlemmar i fackförbundet, som är eller har varit medarbetare hos arbetsgivaren.

Vad ska förhandlas enligt MBL?

Det kan gälla större investeringsbeslut, långsiktiga beslut om arbetsorganisationen, personalpolitiska frågor, inrättande av arbetslokaler eller röra sociala frågor som anses vara en viktigare förändring. Även beslut som en facklig organisation typiskt sett vill förhandla ska omfattas av förhandlingsskyldigheten.

Relaterade inlägg: