Vad innebär sjukdomen osteoporos?
Vad innebär sjukdomen osteoporos?
Osteoporos, eller benskörhet på svenska, är ett tillstånd där hela skelettet successivt försvagas.
Hur påverkar osteoporos?
Benskörhet innebär att skelettet blir svagare och att du lättare kan få benbrott. Vanligast är benbrott i handlederna, höfterna, ryggkotorna eller överarmarna. Risken för benskörhet minskar om du är fysiskt aktiv och inte röker.
Kan man bli frisk från osteoporos?
Hantering av osteoporos handlar i stora stycken om att förebygga frakturer. Mycket av detta kan skötas av patienten själv, såsom träning av styrka, balans och kondition, men också att undvika rökning då det finns ämnen i tobaksrök som har en negativ inverkan på benuppbyggnaden.
Hur vet man om man har osteoporos?
Symptom. Det är tyvärr svårt att upptäcka benskörhet då det är en så kallad tyst folksjukdom, men det finns vissa varningstecken man borde känna till. Har man ont i ryggen kan det röra sig om benskörhet. Kotorna i ryggen kan pressas samman och skapa en obehaglig ryggvärk som kan upplevas i form av en strålande smärta.
Vad gör jag mot benskörhet?
Icke-farmakologisk behandling ska erbjudas Vid risk för fall i hemmet bör förebyggande åtgärder genomföras. Förstahandsval vid läkemedelsbehandling av osteoporos är bisfosfonater, zoledronsyra för infusion eller alendronat/risedronat peroralt. Effekten av bisfosfonater kvarstår lång tid efter utsättandet.
Hur många har osteoporos?
Osteoporos (benskörhet) är ett vanligt tillstånd i Sverige. Var tredje kvinna i åldern 70–79 år konstateras ha osteoporos vid bentäthets- mätning i höften. Konsekvenserna av osteoporos är frakturer som kan inträffa efter obetydlig påfrestning.
Hur farligt är benskörhet?
Benskörhet är en skelettsjukdom som innebär att tätheten och den mikroskopiska strukturen i benvävnaden har blivit försämrad. Sammantaget gör det att skelettet blir skörare och håller sämre, vilket ger en ökad risk för frakturer (benbrott) och sprickor även vid låg belastning.