Vad innebär Arbetsgivarprerogativet?

Innehållsförteckning

Vad innebär Arbetsgivarprerogativet?

Vad innebär Arbetsgivarprerogativet?

Arbetsgivarens rätt att fritt leda och fördela arbetet. Innebär även en i princip fri omplaceringsrätt vilken dock inskränks genom bl. 29/29-principen och bastubadarprincipen. ...

Vad innebär arbetsplikt och lojalitetsplikt?

Lojalitetsplikten innebär att man som anställd inte får vidta åtgärder som är ägnade att skada eller på annat sätt försvåra arbetsgivarens verksamhet. Arbetstagaren är skyldig att sätta arbetsgivarens intresse framför sitt eget samt att undvika lägen där han kan komma i pliktkollision.

Vad händer vid arbetsvägran?

Arbetsvägran. Arbetsvägran är saklig grund för uppsägning om den är oresonlig. Det betyder att det inte ska finnas någon anledning för den anställda att vägra att utföra arbetsuppgifterna. En anställd är skyldig att utföra allt arbete som har ett naturligt samband med verksamheten.

Hur mycket får en chef bestämma?

Att leda och fördela arbetet betyder att arbetsgivaren bland annat kan bestämma: verksamhetens former, investeringar, rationaliseringar och val av leverantörer. hur arbetet ska organiseras och utföras. vilka och hur många anställda som ska utföra arbetet.

Relaterade inlägg: