Hur mycket får man ta betalt om man ska ha inneboende?

Innehållsförteckning

Hur mycket får man ta betalt om man ska ha inneboende?

Hur mycket får man ta betalt om man ska ha inneboende?

En skälig hyra för en inneboende bör bestämmas utifrån hur stor procentuell del av bostaden hyresgästen bor på eller använder. Hyresgästen som hyr in sig som inneboende bör alltså inte betala mer än en fjärdedel av den skäliga hyran för hela bostaden.

Kan en andrahandshyresgäst ha inneboende?

Detta betyder att andrahandshyresgästen har exklusiv och självständig rätt att nyttja utrymmet. Att ha en inneboende, som alltså hyr ett rum eller en del i en komplett bostad, ska alltså inte blandas ihop med att hyra ut i andrahand.

Kan hyresvärd neka inneboende?

Om inneboende En person som hyr en bostad får inte utan tillstånd av hyresvärden hyra ut bostaden i andra hand. Däremot krävs inte tillstånd från hyresvärden för att ha en inneboende. Med inneboende menas att en annan person nyttjar del av bostaden samtidigt som förstahandshyresgästen bor kvar.

Hur mycket ska man ta ut i hyra?

Vilken hyra kan du ta ut? Ofta kan du använda den hyra som du själv betalar som utgångspunkt för vad som är skälig hyra. Om du hyr ut lägenheten möblerad har du rätt att göra påslag på hyran. Tillägget får inte överstiga 15 procent av den hyra som förstahandshyresgästen betalar.

Relaterade inlägg: