Varför blir äldre förvirrade av UVI?

Innehållsförteckning

Varför blir äldre förvirrade av UVI?

Varför blir äldre förvirrade av UVI?

Länge har man ansett att trötthet, oro och förvirring kan vara orsakat av en urinvägsinfektion men nyare forskning visar att dessa besvär oftast beror på något annat. Besvären kan istället bero på biverkningar av läkemedel, andra sjukdomar eller att personens omgivning nyligen har förändrats.

Vilket symtom på UVI kan äldre få?

Symtom vid afebril UVI

  • Sveda vid vattenkastning.
  • Täta träningar.
  • Frekventa blåstömningar.
  • Makroskopisk hematuri.

Hur påverkar urinvägsinfektion äldre?

Symtomen på en infektion kan vara svaga och otydliga hos personer med nedsatt immunförsvar och diabetes såväl som hos äldre personer, särskilt de med demens. Symtom kan till exempel inkludera svagt allmäntillstånd, förvirring, illamående, yrsel, plötslig inkontinens eller ökad inkontinens.

Vad är symtomen på urinvägsinfektion?

Du har ont i nedre buken och behöver kissa. När du kissar svider det och det vill inte riktigt komma någonting – och sen behöver du kissa genast igen. Då kan du ha fått en urinvägsinfektion, åtminstone tyder symtomen på det.

Kan man må illa av UVI?

Symtom på urinvägsinfektion Sveda när du kissar. En känsla av att inte kunna tömma blåsan ordentligt. Lätt illamående och ont i nedre delen av magen. Illaluktande urin samt ibland även blod i urinen.

Vilket symtom på UVI kan äldre få som man inte brukar se hos yngre personer med UVI?

Ett vanligt tecken på urinvägsinfektion är att det svider i underlivet. Du känner dig kissnödig ofta och kan få en molande värk i nedre delen av magen. En urinvägsinfektion eller UVI kan även ge symptom som trötthet och frusenhet. Äldre personer blir ibland förvirrade – det gäller även vid andra infektioner.

Relaterade inlägg: