Hur vet man vem som är firmatecknare?

Innehållsförteckning

Hur vet man vem som är firmatecknare?

Hur vet man vem som är firmatecknare?

Firmatecknare är den eller de personer som har rätt att skriva under i föreningens namn med rättslig bindande verkan. Firmateckningen måste registreras hos Bolagsverket. Föreningens firma kan alltid tecknas av styrelsen.

Är vd behörig firmatecknare?

Av ett bolags registreringsbevis framgår vem eller vilka som är dess firmatecknare. Det är vanligt att VD är behörig att teckna bolagets firma för löpande förvaltningsåtgärder, men att det är styrelsens ledamöter (ofta två i förening) som i övrigt har rätt att teckna bolagets firma (full firmateckningsrätt).

Kan bolagsstämman teckna bolagets firma?

Vem som tecknar firman kan beslutas antingen av bolagsstämman eller av styrelsen, och det måste registreras hos Bolagsverket och framgår av bolagets registreringsbevis.

Vem beslutar om firmateckning?

Föreningens firma kan alltid tecknas av styrelsen. Styrelsen kan besluta att en eller flera personer ska kunna teckna firman som särskilda firmatecknare, om inte annat bestäms i stadgarna. En firmatecknare är den person som företräder föreningen och har befogenhet att skriva under avtal.

Får VD teckna hyresavtal?

Verkställande direktör har alltid rätt att teckna firman vad gäller «löpande förvaltningsåtgärder». Det innebär att vd får ingå avtal som behövs för den dagliga driften av företaget, men inte avtal av som värdemässigt eller innehållsmässigt avviker från det som är vanligt hos det företaget.

Relaterade inlägg: