Vad gör du om en person fått ström i sig?

Innehållsförteckning

Vad gör du om en person fått ström i sig?

Vad gör du om en person fått ström i sig?

Trots det sker elolyckor. Det kan både vara en enskild elektrisk stöt eller att få ström genom kroppen. Kontakta alltid vården om du eller en person i din närhet får ström genom kroppen.

När är el farligt?

En elstöt kallas på fackspråk för elchock. Så länge en spänning är under 50 V orsakar den sällan en farlig elstöt. Däremot är det farligt att få en stöt från en elinstallation som har 230 V.

Kan man dö av 220 volt?

Men när man hanterar el själv riskerar man att skadas allvarligt, och i värsta fall kan det som skulle vara ett snabbt fixat elingrepp leda till döden. -Hushållsel på 230 volt kan relativt lätt utlösa hjärtrytmrubbningar. ... Det som händer är att hjärtats elektriska system kan påverkas.

Vilka effekter har elektrisk ström i en människokropp?

En strömgenomgång kan leda till hjärtrytmrubbningar som man inte själv märker av, även av vanlig ”hushålls-el” på 220V. Muskelkramp, då till exempel händerna fastnar kring det strömförande föremålet, och inre brännskador kan orsaka muskelsönderfall. Myoglobin som släpps ut från musklerna kan i sin tur skada njurarna.

Är det farligt att få stöt?

Det som händer när du får en elektrisk stöt är att det går ström igenom kroppen. Hur stora skador du får beror på vilken spänning strömmen har, hur stor yta som utsätts för strömmen och under hur lång tid. I ditt fall är det som sagt låg spänning, och liten yta under kort tid, så det är inte någon fara.

Relaterade inlägg: