Vilka varor ingår i KPIF?

Innehållsförteckning

Vilka varor ingår i KPIF?

Vilka varor ingår i KPIF?

I löpande redovisning av KPI används 12 huvudgrupper och ett 90-tal undergrupper av varor och tjänster i den privata konsumtionen. Redovisningen sker enligt COICOP (Classification of Individual Consumption by Purpose) som är en internationell klassificering av hushållens privata konsumtion. Basår för KPI är 1980.

Vad är index KPI?

KPI ska visa hur konsumentpriserna i genomsnitt utvecklar sig för hela den privata inhemska konsumtionen. De priser som mäts är de som konsumenterna faktiskt betalar. Priserna påverkas bland annat av ändringar i indirekta skatter och subventioner.

Vad är index 2020?

Konsumentprisindex, KPI, med 1980 som basår, uppgår för oktober månad 20,44 vilket är en ökning med 9,47 enheter (motsvarar en ökning med 2,8 procent) sedan oktober 2020.

Hur kan Riksbanken styra inflationen?

Reporäntan är Riksbankens styrränta som används för att öka eller minska efterfrågan i ekonomin. Genom att höja eller sänka reporäntan försöker Riksbanken motverka svängningar i konjunkturen så att inflationen hamnar på inflationsmålet.

Vad är KPIF inflation?

KPI med fast ränta (KPIF) är ett mått på underliggande inflation och syftar till att ta bort effekten av förändrade räntesatser från KPI. ... KPIF ersatte KPI som målvariabel för Riksbankens inflationsmål från september 2017. I KPI finns två index för räntekostnader, ett för småhus med äganderätt och ett för bostadsrätter.

Relaterade inlägg: