Hur är ett BAS konto uppbyggt?

Innehållsförteckning

Hur är ett BAS konto uppbyggt?

Hur är ett BAS konto uppbyggt?

BAS-kontoplanens kontoklasser Kontoplanen består av tio kontoklasser. Varje kontoklass har ett antal underkonton som används för att specificera vad bokföringen avser. Alla konton som börjar på 1 rör alltså Tillgångar. Konton som börjar på 2 handlar om Skulder, 3 om Intäkter och 4 om Kostnader.

Vad är en BAS kontoplan?

BAS-kontoplanerna är ett slags standardiserade kontoplaner som består av konton och kontoindelningar anpassade till gällande lagar och regler.

Vilka Kontoklasser innehåller BAS planen?

I BAS-kontoplanen görs följande indelning av kontoklasser:

  • Kontoklass 1 för tillgångar (kontonummer 1000–1999)
  • Kontoklass 2 för eget kapital och skulder (2000–2999)
  • Kontoklass 3 för intäkter (3000–3999)
  • Kontoklass 4 för material- och varukostnader (4000–4999)
  • Kontoklass 5 och 6 för övriga kostnader (5000–6999)

Vilka två siffror börjar moms på Enligt BAS-kontoplanen?

De två första siffrorna [19xx] visar att det är kontogrupp Kassa och Bank. De fyra siffrorna tillsammans [1910] visar kontot Kassa. BAS-kontoplanerna innehåller en stor mängd konton eftersom de ska kunna användas i alla företag oavsett bransch och storlek.

På vilket sätt underlättar bas-kontoplanen dokumentation av bokslutet?

BAS-kontoplanen underlättar på många olika sätt. Den består av konton och kontoindelningar som är anpassade så att de knyter an till årsredovisningslagen, Skatteverkets standardiserade räkenskapsuppgifter samt till de uppgifter du ska lämna till SCB. Den uppdateras dessutom en gång per år för att inte bli omodern.

Vad är huvudkonto?

Struktur. Kontoplanen enligt BAS-kontoplanerna är upplagd så att varje konto har fyra siffror. Den första siffran anger kontoklass. De följande siffrorna används för mer noggrann uppdelning, där den andra siffran anger kontogrupp, den tredje siffran huvudkonto och den fjärde siffran underkonto.

Vilka är de fyra Kontoklasserna?

Den består av fyra olika huvudgrupper och kan sägas vara grunden i företagets redovisning.

  • Tillgångar.
  • Skulder.
  • Intäkter.
  • Kostnader.

Vad är ett Intäktskonto?

Intäktskonton & kostnadskonton utgör underlag till resultaträkningen. Intäktskonton minskar i debet och ökar i kredit medan kostnadskonton ökar i debet och minskar i kredit. I resultaträkningen framgår om företaget gör vinst eller förlust och finns för en viss period, t.

Vilken Kontoklass hör varuinköp?

Löpande bokföring Ett vanligt varuinköpskonto är konto 4000 Inköp av varor från Sverige och utgifter för varuinköp debiteras något av kontona i kontogrupp 40-45 beroende på vad inköpet avser.

Relaterade inlägg: