Vad är Atman och hur förhåller den sig till Brahman?

Innehållsförteckning

Vad är Atman och hur förhåller den sig till Brahman?

Vad är Atman och hur förhåller den sig till Brahman?

Brahman är ett centralt begrepp inom hinduismen och indisk filosofi. Brahman är "världssjälen" – det stora världsalltet, den gudomliga verkligheten – i vilken den egna själen, atman, försöker uppgå. Kommer man till brahman så har man vunnit atmans sanna värde.

Vad har dharma för betydelse?

Buddhistisk syn på världen utgår från begreppet dharma, som är den kosmiska lag som styr naturen. Ordet betyder "det som är fast och bestämt". Det är tingens grundnatur, deras eget sätt att verka.

Vad syftar ordet Maya på?

Maya (sanskrit: māyā, av mā "inte" och yā "detta") är ett begrepp inom hinduism och buddhism med flera betydelser. Vanligen syftar det på sinnevärldens universum som skapats av brahman, vilket upplevs som bestående av en stor mängd separata ting.

Vad är slutmålet för en hindu?

I dhyana uppgår då vissheten om de fyra heliga sanningarna om lidandet, lidandets uppkomst (av törsten, livsåtrån), lidandets upphävande medelst törstens upphävande och den åttadelade vägen. Slutmålet är den fullkomliga sinnesron här i livet redan (nirvana) eller slutligen i döden (parinirvana).

Vad förenar hinduer?

Hinduerna tror på det eviga kretsloppet, att varje gång man dör återföds själen, atman, i en annan kropp. ... Det är inte säkert att atman återföds i en människokropp. Vilken kropp man återföds i beror på hur man har varit i andra liv. Det som atman bär med sig från varje liv kallas för karma.

Relaterade inlägg: