Vad innebär avstötning av ett organ och hur kan det förhindras?

Innehållsförteckning

Vad innebär avstötning av ett organ och hur kan det förhindras?

Vad innebär avstötning av ett organ och hur kan det förhindras?

Immunsystemet reagerar på bakterier och virus men även på tumörceller och celler från andra människor. När ett organ flyttas från en människa till en annan uppfattar mottagarens kropp organet som främmande och aktiverar immunsystemet för att stöta bort organet. Det uppstår en avstötningsreaktion.

Hur påverkas immunförsvaret av en transplantation vilka åtgärder görs?

Den transplanterade levern är främmande vävnad för kroppen. Därför går immunförsvaret till attack mot den nya levern och försöker bli av med den. En rejektion (avstötningsreaktion) uppstår. Avstötningen kan hindras med läkemedel.

Vad är ofta problemet med att transplantera organ Hur reagerar kroppen?

Biverkningarna av de immunhämmande medicinerna är förutom ökad benägenhet för infektion av virus, bakterier och svamp samt ökad cancerrisk även läkemedelsspecifika, det vill säga att preparaten i sig kan medföra till exempel diabetes, neurologiska problem, skakningar, svårigheter med motoriken och ökad behåring.

Vilka är förberedelserna inför en transplantation?

Särskild uppmärksamhet ägnas åt infektioner i käkarna eller tänderna. Därför tas även en röntgenbild av tänderna (ortopantomografi). Eventuella infektioner bör behandlas före transplantationen. Efter transplantationen är det viktigt att gå till tandläkare minst två gånger per år.

Vad menas med avstötning?

Avstötning, även rejektion eller bortstötning, syftar på avstötning av organ eller vävnad i samband med en transplantation. Det som sker är att mottagarens immunförsvar angriper den transplanterade vävnaden eller organet.

Vad är förutsättningen för att man ska kunna vara möjligt att transplantera?

Vävnader behöver inte vara försörjda med syresatt blod när de tas tillvara. Vävnader kan även förvaras en längre tid innan de transplanteras. Precis som vid organdonation krävs att givaren har uttryckt sin vilja att donera sina vävnader.

Hur ser utredningen ut inför en transplantation?

Utredningen består av olika prover och undersökningar Då får du veta vilken blodgrupp och vävnadstyp du har. Läkaren använder sedan proverna för att göra ett så kallat korstest. Det gäller när du ska få en njure från en levande donator. Ett korstest innebär att celler från donatorn blandas med ett blodprov från dig.

Hur går en levertransplantation till?

Levertransplantation är ett av de mer omfattande kirurgiska ingrepp som görs. Operationstiden är oftast mellan 4 och 8 timmar men kan ibland vara betydligt längre. Vårdtiden på intensivvårdsavdelning är oftast ett dygn medan den genomsnittliga totala vårdtiden efter levertransplantation idag är under två veckor.

Relaterade inlägg: