Vad innebär barns delaktighet i förskolan?

Innehållsförteckning

Vad innebär barns delaktighet i förskolan?

Vad innebär barns delaktighet i förskolan?

Verksamheten i förskolan ska utgå från barns perspektiv och barnen ska ha inflytande och uppleva att de blir lyssnade på. ... I läroplanen för förskolan betonas till exempel att all form av utvärdering i förskolan ska utgå från barnperspektiv och att barns röster tydligt ska lyftas fram.

Vad menas med barns inflytande?

Inflytande innefattar förmågor Tidigare studier visar att arbetet med barns inflytande ofta innefattar vissa förmågor hos barnet. Det kan handla om att verbalt uttrycka en åsikt, att välja bland olika alternativ samt förstå konsekvenser av dessa val. Detta riskerar att exkludera förskolebarn i åldern ett till tre år.

Hur mycket ska barn få bestämma över verksamheten i förskolan?

I Barnkonventionen, som utreds för att bli svensk lag, står det att barns åsikter ska respekteras och tillskrivas betydelse. Barn har rätt att tänka själva och rätt att bli hörda, de har rätt att sina krav bedömda, särskilt i frågor som rör dem själva.

Hur gör vi barn delaktiga?

Stanna upp och ta dig tid att lyssna på barnets svar istället för att själv kommentera. Var närvarande i barnens lek. Utmana genom att agera på ett sätt som utmanar normen för till exempel ett yrke, brandmannen Stina eller frisören Hans. Gör barnen delaktiga i utformandet av miljöerna.

Vad finns det för för och nackdelar med att låta barnen vara med och bestämma stora delar av verksamheten?

Demokrati i förskolan handlar enligt Karlsson (2014, s. 23) om att ge barnen inflytande över verksamhetens utformning och innehåll. Att barnen ska ges möjlighet till inflytande i verksamheten innebär inte att de ska få bestämma utan att de ska få möjlighet att utrycka sina tankar och åsikter.

Relaterade inlägg: