Är texten lättläst?

Innehållsförteckning

Är texten lättläst?

Är texten lättläst?

Med lättläst avses text som är lätt att läsa och förstå. Lättläst förkortas ofta LL. LL-text är enklare än standardspråk både vad gäller ordförråd, uppbyggnad och innehåll. LL riktar sig till personer som har svårt att läsa och eller förstå standardspråk.

Varför lättläst?

För många människor är lättlästa böcker och texter det enda sättet att njuta av litteratur och ta del av information. En del läsare kan ha svårt att förstå komplexa skeenden och svåra ord. Vissa har svårt att koncentrera sig eller att minnas och behöver anpassningar av text av den anledningen.

Vad gör en text lättläst Skolverket?

Texten ska ha en ganska kort radlängd. Det ska vara lätt att hitta början på nästa rad. Grafiska modeller och illustrationer ska vara enkla och lätta att överblicka och placerade i närheten av den text de illustrerar. Annars leder det till uppsplittring av informationen och följden blir att texten blir rörig att läsa.

Vad är lättläst bok?

Lättläst är mer än korta ord och antalet meningar, det handlar också om innehållet och hur välkända orden är för läsaren. Men att utgå från LIX kan lägga en bra grund för att vidare utforska och kunna avgöra om en bok är lättläst eller inte.

Hur avancerad är texten?

Läsbarhetsindex (LIX) som är ett mått på hur avancerad en text är. Carl-Hugo Björnsson introducerade metoden 1968. LIX-talet beräknas efter ett system där antalet långa ord och antalet meningar i texten viktas mot antalet ord i hela texten på följande sätt: ... M = antal meningar i texten.

Hur räknar man ut LIX?

Du kan antingen använda dig av Valideratext, eller klistra in din text på www.lix.se. (För dig som vill nörda ner dig: lix beräknas genom att ta antalet ord i texten delat i antal meningar i texten plus antal ord som är längre än 6 bokstäver delat med antalet ord i texten.)

Vad är en lättläst bok?

Lättläst, ofta förkortat LL, är ett begrepp som används för texter som har producerats eller omarbetats för att bli lättare att läsa. Lättläst text och litteratur riktar sig till människor med olika svårigheter att läsa. ... I Sverige utkom den första lättlästa boken 1968.

Vad betyder lättläst bok?

Lättläst betyder att språket är enklare att förstå. En lättläst text är klar och tydlig och innehåller bara det viktigaste. Alla har rätt att få information på ett sådant sätt att de förstår. Lättläst gör att flera människor kan läsa information, nyheter och böcker.

Relaterade inlägg: