Hur skriver man i blandad form?

Innehållsförteckning

Hur skriver man i blandad form?

Hur skriver man i blandad form?

Att skriva om bråktalet i blandad form innebär att vi delar upp bråktalet i en heltalsdel och en bråkdel. Detta är bråktalet skrivet i blandad form. Eftersom ett tal i bråkform är skrivet som en kvot, kan vi också beräkna värdet genom att dividera täljaren med nämnaren.

Vad är tal i bråkform?

I ett bråktal har vi en täljare och en nämnare. Täljaren är det tal som står ovanför bråkstrecket (i exemplet ovan är täljaren 3), medan nämnaren är det tal som står under bråkstrecket (i exemplet ovan är nämnaren 4). Det kan också vara lättare att beskriva ett förhållande om man behåller tal i bråkform. ...

Hur hänger Bråkform och blandad form ihop?

Om ett bråk har en större nämnare än täljare så är värdet på bråket över ett. Exempel: 5/4 Här är täljaren 5 och nämnaren 4. Det behövs 4/ 4 -delar för att få ihop till en hel alltså blir det här 1 hel och 1/4 eller 1 1/4. När man skriver så här så kallas det att man skriver i blandad form.

Hur gör man om till Bråkform?

Svara i enklaste formen När man räknar med bråk så är det lämpligt att alltid skriva svaret i enklaste form. Detta innebär att man skriver bråket så förkortat som möjligt. Både täljaren och nämnaren är jämnt delbara med 8 så vi förkortar bråket med detta tal. Dela täljaren med 8 och få 1, dela nämnare med 8 och få 2.

Vad är 5 i Bråkform?

Sammanfattning
NamnDecimalformBråkform
En halv0,51/2
En fjärdedel0,251/4
En femtedel0,21/5
En tiondel0,11/10

Hur dividerar man ett bråk med ett heltal?

Kom ihåg att alla heltal, till exempel 7, kan skrivas som bråket 7/1. Med andra ord: att dividera med ett bråk är samma sak som att multiplicera med det inverterade talet. Anledningen till detta såg du i Exempel 3. För att få bort nämnaren så multiplicerade du både täljaren och nämnaren med inversen av täljaren.

Relaterade inlägg: