Kan vittne vara anonym?

Innehållsförteckning

Kan vittne vara anonym?

Kan vittne vara anonym?

Ett vittne skall endast tillåtas att vittna anonymt då dennes liv eller frihet anses vara i fara, och en fällande dom får inte tillåtas att grundas enbart eller i avgörande grad på anonyma vittnens utsagor.

Varför får man inte vittna anonymt?

Ett system med anonyma vittnen urholkar alltså grundläggande rättigheter för den tilltalade. ... Det skulle till exempel kunna vara så att vittnet och den tilltalade ligger i konflikt med varandra, att den tilltalade är skyldig vittnet pengar eller att vittnen har en relation till målsäganden, och så vidare.

Vad innebär det att vittna anonymt?

Vittnesanonymitet är det rättsliga förfarandet när vittnen är anonyma inför den tilltalade under en rättegång. ... Den dominerande hållningen i västvärldens rättssystem har varit att det är en grundläggande del av en rättvis rättegång för en åtalad att få konfronteras med den som åtalar.

Hur påverkas rättssäkerheten av att ha ett system med anonyma vittnen?

Den svenska rättssäkerheten och rättstryggheten bibehålls med stöd av rättegångsbalken 36 kap 1 § gällande vittnesplikten. ... I extrema situationer riskerar ett vittne att utsättas för hot på grund av en medverkan i rättsprocessen, som är en samhällelig plikt för upprätthållandet av rättssäkerheten.

Vad gör Vittnesstöd?

Vittnesstöd är en ideellt verksam person som erbjuder stöd och hjälp till brottsoffer och vittnen i samband med rättegång. Brottsoffermyndigheten verkar tillsammans med Domstolsverket för att det ska finnas vittnesstöd vid alla tingsrätter och hovrätter i landet.

Finns anonyma vittnen i Sverige?

Idag är det inte tillåtet att vittna anonymt i en domstol i Sverige. Undantag görs bara för vissa personer som arbetar exempelvis inom polisen och i vissa speciella fall kan vittna under ett falskt namn.

Hur går det till att vittna i en rättegång?

Den som är vittne i en rättegång börjar med att avlägga en vittnesed: ”Jag N.N. lovar och försäkrar på heder och samvete att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”. Att bryta mot detta, dvs. att ljuga eller undanhålla fakta, är att begå mened vilket är ett brott.

Vad innebär allmän Vittnesplikt?

Vad lagen säger om vittnesplikt Det innebär att du är skyldig att vittna i domstol om åklagaren eller den misstänkta personen och dess försvarare anser att det behövs. Du kan alltså inte bestämma själv om du vill vittna eller inte. Undantag från vittnesplikten har du som: är part i målet, det vill säga är medåtalad.

Relaterade inlägg: