Vad innebär det att fordonstillverkare har ett producentansvar?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att fordonstillverkare har ett producentansvar?

Vad innebär det att fordonstillverkare har ett producentansvar?

Systemet med skrotningsavgifter och skrotpremier vid skrotning ersattes den av ett utökat producentansvar. Det innebär att landets fordonstillverkare och yrkesmässiga importörer är skyldiga att kostnadsfritt ta emot uttjänta bilar som lämnas till dem.

Hur fungerar producentansvar?

Syftet med att ge producenterna ansvaret för avfallet är att minska slöseriet med naturresurser och att det på sikt ska leda till fler produkter som är resurssnåla, lätta att återvinna och som inte innehåller miljöfarliga ämnen.

Vem har producentansvar?

Med producentansvar menas att producenterna, det vill säga de som tillverkar, importerar eller säljer varor eller förpackningar också har ett ansvar för att se till att avfall samlas in, transporteras bort, återvinns, återanvänds eller bortskaffas på ett miljövänligt sätt. ...

Varför producentansvar?

Producentansvaret är ett styrmedel för att uppnå miljömålen. Tanken är att det ska motivera producenterna att ta fram produkter som är resurssnåla, lätta att återvinna och fria från miljöfarliga ämnen.

Vad menas med miljöfarligt avfall?

Allt avfall som är farligt för människor och miljö klassas som farligt avfall och ska därför aldrig läggas i soppåsen eller hällas ut i avloppet.

Vem är producent av farligt avfall?

Producenterna ansvarar för det avfall som omfattas av lagreglerade producentansvar. Det finns särskilda producentansvar för olika sorters avfall: batterier. bilar.

Hur fungerar Avfallstrappan?

Avfallstrappan, eller ”avfallshierarkin”, är ett EU-direktiv som är antaget i den svenska miljöbalken och styr hur vårt avfall ska tas om hand. Här presenteras avfallstrappans fem nivåer: minimera, återanvända, återvinna, utvinna energi och deponera. ... Varje år slänger vi svenskar nästan 500 kilo avfall per person.

Hur man kan göra för att återvinna gummi?

Återvinning av gummi – eller energiutvinning Den största delen, 59 %, går till energiutvinning. Gummit klipps ner i olika stora delar beroende på vad det förväntas användas till. Detta med allt från någon millimeter upp till 350 mm per bit. De större bitarna kan användas till energiutvinning.

Vem har producentansvar för förpackningar?

Om din verksamhet importerar förpackade produkter, säljer förpackningar eller förpackade produkter i Sverige omfattas du sannolikt av producentansvaret och ska registrera dig som förpackningsproducent hos Naturvårdsverket. Det gäller oavsett vilket material som förpackningen är gjord av.

Relaterade inlägg: