Vad är beteende perspektiv?

Innehållsförteckning

Vad är beteende perspektiv?

Vad är beteende perspektiv?

Behaviorism. Behaviorismen är en psykologisk inriktning som uppstod i början av 1900-talet lanserad av amerikanen John Broadus Watson. Det är ett psykologiskt perspektiv som gäller studiet av det yttre beteendet där miljön och inte arvet sätts i fokus.

Hur förklarar behaviorismen psykisk ohälsa?

Psykisk ohälsa beror enligt det behavioristiska perspektivet på felinlärning. Man har habituerat icke önskvärda beteenden och miljöer, förstärkt ex aggressiva handlingar eller kanske haft förebilder med destruktiva beteenden vilka man tagit efter.

Vad menas med Habituering?

Tillvänjning som gör att reaktionerna på något försvagas. I denna mening används också termen avvänjning. Vid habituering till vissa fenomen minskar uppmärksamhetsreflexer liksom reaktioner av rädsla och oro.

Vad anser man är orsaken till psykisk ohälsa enligt Beteendeperspektivet?

Arv och miljö är ytterligare en aspekt på vad som kan vara en orsak till beteendeproblematik. Generellt handlar arv och miljö om hur människor utvecklas och blir vad de är. Om utgångspunkten är arvet så betonas de genetiska egenskaper som individen har med sig från tidigare generationer.

Hur kan en människa med problematiskt beteende få hjälp enligt det behavioristiska perspektivet?

Inom traditionell beteendeterapi (tillsammans med en terapeut) börjar man ofta med att göra en så kallad beteendeanalys av de situationer man upplever som problematiska. Där tittar man på hur tidigare inlärning kan ha bidragit till problemen och hur man ska lära sig nya strategier som fungerar bättre.

Relaterade inlägg: