Vad innebär att ha besittningsskydd?

Innehållsförteckning

Vad innebär att ha besittningsskydd?

Vad innebär att ha besittningsskydd?

Besittningsskydd innebär att hyresgästen har rätt att bo kvar även om hyresvärden säger upp avtalet. Men det finns situationer då besittningsskyddet kan brytas. Hyresgästen har då inte rätt till förlängning av hyresavtalet och måste flytta från bostaden.

Hur funkar besittningsskyddet?

Att ha besittningsskydd betyder att du som hyr i andra hand inte utan skäl måste flytta den dag som står i uppsägningen. För dig som hyr ut i andra hand innebär besittningsskydd att du måste ansöka hos hyresnämnden om det uppstår en tvist och din hyresgäst inte lämnar lägenheten.

Vad innebär besittningsskydd lokal?

Du som hyr lokal har ett indirekt besittningsskydd om hyresförhållandet upphör när det har varat mer än nio månader i följd. Det innebär att du som är hyresgäst i vissa fall kan få ersättning av hyresvärden för den ekonomiska förlust som du gjort på grund av att hyresförhållandet upphör.

Vad menas med sk besittningsskydd?

Ett skydd för nyttjanderättshavaren om upplåtaren säger upp avtalet till upphörande. En bostadshyresgäst har ett direkt besittningsskydd som följer av 12 kap. 46 § jordabalken och innebär att hyresförhållandet i stort sett alltid förlängs.

Hur skaffar man sig besittningsrätt?

En hyresgäst får besittningsrätt när denne har bott i en lägenhet i över två år och inte har skrivit på det avtal där denne ifrånsäger sig rätten till besittningsrätt. Om du ska hyra ut din lägenhet i andrahand i mer än två år så kan det vara bra att du skyddar dig.

När infaller besittningsrätt?

Som förstahandshyresgäst har du besittningsskydd från första dagen av hyresperioden. Det besittningsskyddet innebär att hyresvärden inte kan avhysa dig hur som helst, utan du har rätt till förlängning av hyreskontraktet om hyresvärden vill säga upp avtalet innan hyresperiodens slut.

Relaterade inlägg: