Vad innebär det att ha jour?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ha jour?

Vad innebär det att ha jour?

Med jourtid menas att du befinner dig på din arbetsplats och väntar på att vid behov utföra arbete. Reglerna för ersättning och jourtid kan variera.

Hur mycket beredskap får man ha?

Jourtid räknas som arbetstid, och betyder att en arbetstagare står till förfogande på arbetsplatsen utan att jobba. Arbetstagare får ha jour i högst 48 timmar under fyra veckor, eller 50 timmar under en kalendermånad.

Vad är ett journummer?

Jourverksamhet[redigera | redigera wikitext] Jourverksamhet (av franska jour, "dag") är serviceverksamhet som under utannonserad tid står i beredskap för den klient som behöver den. Det kan vara under dagtid, nattetid eller dygnet runt. En telefonjour är en telefonitjänst som är tillgänglig på detta sätt.

Hur mycket jour får man ha?

Jourtid. Arbetstagare får ha jourtid högst 48 timmar under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad. Aktivt arbete under jourtid betraktas inte som jour utan som övertidsarbete.

Hur länge kan man ha beredskap?

För beredskap finns ingen begränsning i arbetstidslagen angående hur många timmar som en anställd får stå i beredskap, förutom att beredskap inte får förläggas under veckovilan. Själva beredskapen räknas alltså inte som arbetstid, men det gör däremot tiden som eventuellt arbete utförs under beredskapsperioden.

Hur ofta får man ha Beredskapsvecka?

2 dygn extra beredskap per år. Cirka 50 timmars övning/materielvård per år. *=nivån för 2020 uträknat med nivåer per 2020-11-01 baserat på ett fiktivt ”märke” om 2,17%. Beredskap var tredje vecka vilket ger 17,3 beredskapsveckor per år, varav 2 veckor infaller under sommarmånaderna.

Relaterade inlägg: