Vad betyder Kommunalisering?

Innehållsförteckning

Vad betyder Kommunalisering?

Vad betyder Kommunalisering?

Kommunalisering är ett begrepp som avser överförande av egendom eller verksamhetsansvar från privat eller statligt ansvar till kommunalt ansvar.

När skolan blev kommunal?

4.3 Kommunaliseringen Kort och gott var kommunaliseringen, enligt Larsson (2011), ett statligt beslut 1989 som innebar att kommunen blev ensam huvudman för skolan.

Vad innebär det att förstatliga skolan?

Det är av vikt att eleverna når målen och lär sig så mycket som möjligt, oavsett bostadsort. Alla elever ska få samma chans. Därför måste skolan förstatligas. En av grundpelarna i svensk skola är att alla barn oavsett bakgrund ska ha tillgång till likvärdig utbildning.

Varför kommunalisera skolan?

Några av de viktigaste skälen till protesten var att man befarade att skolan skulle bli mindre likvärdig, att det skulle bli alltför olika förutsättningar för eleverna, och att beroendet skulle bli alltför stort av hur de olika kommunerna förvaltade sitt uppdrag.

Vad innebär friskolereformen?

Vad är det fria skolvalet? Det fria skolvalet infördes år 1992 och ger elevens familjer möjlighet att själv välja vilken skola som eleven ska gå på. Det fria skolvalet infördes i samband med den dåvarande regeringens friskolereform, som innebär att andra aktörer än kommunen kan starta och driva så kallade friskolor.

Relaterade inlägg: