Vad menas med aktiv dödshjälp?

Innehållsförteckning

Vad menas med aktiv dödshjälp?

Vad menas med aktiv dödshjälp?

Aktiv dödshjälp är förbjudet i Sverige och i stora delar av världen. Handlingen innebär att man aktivt och avsiktligt framkallar döden. 1987 bestämde World Medical Association att organisationen skulle se aktiv dödshjälp som oetiskt. 1992 inkluderades även läkarassisterat självmord.

Vad innebär Oregonmodellen?

Vid ett läkarassisterat döende enligt Oregonmodellen är det implicit att döden i sjukdom är nära förestående och att man vill föregripa den plåga och utsatthet som man fruktar ligger i döendeprocessen.

Vad är Beneluxmodellen?

Kravet är att patienten bedöms ha högst sex månader kvar att leva. Beneluxmodellen etablerades i Nederländerna på 1970-talet och tillämpas numera även i Belgien och Luxemburg. Det grundläggande kravet för att kunna få dödshjälp är att man har ett outhärdligt lidande som inte kan lindras på annat sätt.

Vad säger läkarna om dödshjälp?

En ny undersökning som Läkarförbundet har gjort visar att många läkare är osäkra när det gäller dödshjälp (eutanasi och assisterat självmord/döende). 41 procent av dem som har svarat är dock positiva till legalisering av dödshjälp medan 34 procent är negativa. ... 25 procent vet inte.

Är aktiv dödshjälp lagligt i Sverige?

Rätten att få avsluta sitt liv vid obotlig sjukdom eller i livets slutskede är begränsad i Sverige. I dag är det olagligt att framkalla döden på aktivt vis; däremot är det tillåtet att avstå fortsatt behandling, så kallad passiv dödshjälp.

Är det lagligt med dödshjälp i Sverige?

Dödshjälp är inte tillåtet i Sverige. Att döda en annan person är brottsligt (mord eller dråp), även om det sker med personens samtycke. Medhjälp till självmord är däremot inte ett brott i Sverige.

Vad betyder ordet eutanasi?

Eutanasi betyder ursprungligen god död (från grek. eu, väl och tanatos, död). I den här skriften används ordet som en synonym till dödshjälp. Vad är tillåtet och vad är förbjudet inför en nära förestående död är en fråga som med jämna mellanrum dyker upp i massmedia.

Vad tycker du om aktiv dödshjälp?

Genom delvis ändrad praxis och en ny attityd i vården är det idag lättare att bestämma om man vill avsluta sitt eget liv. Bland allmänheten ser många positivt även på dödshjälp, visar forskningen. Men läkarna, som förväntas utföra det hela, är mer tveksamma.

Varför bör dödshjälp finnas?

De vanligaste motiven för att välja dödshjälp uppges vara fruktan för att förlora värdighet och oberoende och få en oacceptabelt låg livskvalitet i livets slutfas – inte, som det ibland framförs i debatten, som ett »sista halmstrå« om den palliativa vården inte klarar att kontrollera svåra symtom i livets slutskede på ...

Relaterade inlägg: