Vad innebär Beställarstyrning?

Innehållsförteckning

Vad innebär Beställarstyrning?

Vad innebär Beställarstyrning?

Den beställarstyrda vården »beställs« av en finansiär, som kan vara ett landsting, en statlig beställarmyndighet eller ett försäkringsbolag. Beställaren kan prioritera olika vårdområden, vilket är nödvändigt med tanke på att exempelvis Stockholms läns landsting omsätter 33miljarder kronor.

Vilka styr över sjukvården?

Det yttersta ansvaret för hälso- och sjukvården har regionfullmäktiges 149 folkvalda ledamöter. Fullmäktige beslutar bland annat om mål, inriktning, prioriteringar, den ekonomiska fördelningen och regionskatten.

Hur fungerar hälso- och sjukvården i Sverige?

I det svenska sjukvårdssystemet är ansvaret för hälso- och sjukvården delat mellan stat, landsting och kommun. Hälso- och sjukvården regleras i hälso- och sjukvårdslagen (HSL), men inom en rad områden finns speciallagstiftning som, tillsammans med Socialstyrelsens föreskrifter, är styrande för verksamheten.

Vilka styr landstinget?

Regionerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade regionfullmäktige. Dessutom finns det politiska uppdrag inom regionstyrelser, i olika nämnder och utskott. Det finns knappt 4 600 förtroendevalda i landets 21 regioner.

På vilket sätt fördelas ansvaret för hälso- och sjukvården i Sverige mellan staten regionerna och kommunerna?

I Sverige är ansvaret för hälso- och sjukvården delat mellan stat, regioner och kommun. Staten är ansvarig för den övergripande hälso- och sjukvårdspolitiken. Regeringen bidrar med generella statsbidrag till regionerna och med särskilda bidrag för att bland annat öka tillgängligheten i vården.

Relaterade inlägg: