Vad innebär styckeindelning?

Innehållsförteckning

Vad innebär styckeindelning?

Vad innebär styckeindelning?

En vetenskaplig text ska indelas i stycken. Styckeindelningen visar läsaren hur du har tänkt. Ett stycke bör omfatta en tankeenhet, till exempel ett tema, en aspekt av ämnet, ett argument, ett perspektiv, en tidsperiod, en plats eller en person.

Vad är Halvstycke?

Ibland ser man text där skribenten istället för att göra ett nytt stycke med indrag eller blankrad bara trycker på Enter en gång och sedan fortsätter skriva. Ett slags halvstycke alltså.

Hur skriver man med indrag?

Det vanligaste sättet att dela in texten i stycken i romaner, och även i många fackböcker, är att använda sig av indrag. Det betyder att den första raden i ett nytt stycke börjar en liten bit in på sidan (ca 5 mm). Obs! Första stycket i ett nytt kapitel eller efter en rubrik ska aldrig ha indrag.

Hur mycket indrag vid nytt stycke?

Indrag innebär att det nya stycket markeras med ett antal mellanslag (minst tre men gärna fler) som inleder det nya styckets första rad. Om du väljer att använda detta slags styckeindelning är det viktigt att komma ihåg att det inte ska vara något indrag i det första stycket i ett nytt avsnitt eller under en rubrik.

När ska det vara nytt stycke?

Punkt sätter du efter varje avslutad mening; efter varje avslutad tanke börjar du nytt stycke. Man brukar alltså säga att man ska börja på ett nytt stycke när det kommer en ny tanke i texten.

Vad är ett Hybridstycke?

Ett hybridstycke är att man blandar blankrad med nyrad i samma stycke. Bestäm dig för om du ska använda blankrad (hoppa över en rad) ELLER göra indrag.

Relaterade inlägg: