Vad betyder bär risken?

Innehållsförteckning

Vad betyder bär risken?

Vad betyder bär risken?

Inom köprätten avses med risk köparens skyldighet att betala varan fullt ut även om den har förstörts eller försämrats genom en händelse som inte beror på säljaren, enligt 12 § köplagen. Även om varan har försvunnit är köparen skyldig att betala om denne bär risken för varan.

Vem står för risken vid transport?

Avgörande i ditt fall blir om köpet är inom eller utanför säljarens ort. Är det inom ska säljaren ombesörja leveransen och stårrisken fram tills att köparen fått paketet levererat. Är det en leverans utanför säljarens ort står köparen risken när säljaren lämnat paketet till transportföretaget.

Vad gör köplagen?

När du köper en vara av en privatperson eller när du säljer en vara till en privatperson är det köplagen som bestämmer vad som gäller. En köpare och en säljare kan dock komma överens om andra villkor än de som står i köplagen. Då är det de villkoren som gäller.

När övergår risken för varan?

Risken för varan går över på köparen när varan avlämnas enligt 8 § KKL. Varan anses avlämnad när den har kommit i köparens besittning, 6 § KKL. Risken går alltså över först när konsumenten får varan i sin besittning. Om säljaren bär risken och soffan går sönder utgör detta ett fel, 16 § KKL.

Vad betyder vädra?

Vädra betyder i stort sett samma sak som lufta.

Vem är ansvarig för att gods levereras i tid?

Förutsättningarna för ansvarighet Fraktföraren är även ansvarig för skada som uppkommer till följd av dröjsmål med godsets utlämnande. Dröjsmål med godsets utlämnande föreligger när godset icke utlämnas inom avtalad tid.

När övergår ansvaret till köparen?

Enligt 7 § st. 1 KöpL så övergår ansvaret för varan på köparen när köparen tar emot varan. Detta gäller dock under förutsättningen att varan ska transporteras inom en och samma ort.

Relaterade inlägg: