Vad innebär Genrepedagogik?

Innehållsförteckning

Vad innebär Genrepedagogik?

Vad innebär Genrepedagogik?

Genrepedagogik - en modell ”Den genrepedagogiska modellen syftar till att stegvis, med hjälp av en explicit undervisning, stötta eleverna att utveckla inte bara sitt vardagsspråk utan även ett effektivt skolspråk.” skriver Johansson och Sandell Ring (2012) i sin bok Låt språket bära, genrepedagogik i praktiken.

Vem kom på Cirkelmodellen?

Under förra läsåret började det en helt ny språkklass med nyanlända somaliska barn på ”min” skola. Ungefär samtidigt blev jag för första gången bekant med begreppen Genrepedagogik och Cirkelmodellen via det utvidgade kollegiet.

Varför Genrepedagogik?

Genrepedagogik går ut på att lärarna blir mer språkorienterade i sin undervisning. Det gör att eleverna blir medvetna om språkliga mönster i texter för att lättare tillägna sig nya kunskaper i skolans alla ämnen. Lärarna i Bjuv har uppmuntrats att utveckla ett tematiskt arbetssätt där de samarbetar över ämnesgränser.

Vad är Situationskontext?

Situationskontexten utmärkes av tre faktorer: det människan talar om, förhållandet mellan talarna och om språket är ett talspråk eller skriftspråk. Situationskontexten omfattar följande enheter: Fält – beskriver ämnesfält, kunskapsfält, verksamhetsfält som fokuserar på den aktivitet som pågår.

Varför Cirkelmodellen?

Cirkelmodellen är ett sätt att utveckla och stärka elevernas strategier för lärande och är en del av genrepedagogiken. Cirkelmodellen syftar till att skapa delaktighet, tillgänglighet till strategier, strukturer och modeller för lärande samt ge eleverna en ökad självständighet och tillit till den egna förmågan.

Vad är en återgivande text?

Syftet med den återgivande texten är att återge en händelse. Texten förekommer i skolan, kanske också i ett brev hem till anhöriga eller vårdnadshavare som är intresserade av vad eleven är med om på dagarna.

Vad är en kooperativ?

I ett kooperativt företag delar ni på ägarskapet och ansvaret. Kooperativ är inte en företagsform som aktiebolag, handelsbolag eller ekonomisk förening, utan ett sätt att organisera och driva företaget. Ett kooperativt företag kan ägas av individer/personer, företag och föreningar i olika kombinationer.

Relaterade inlägg: