Hur förklarar man värdegrund?

Innehållsförteckning

Hur förklarar man värdegrund?

Hur förklarar man värdegrund?

Forskning på området menar att värdegrunden formas av olika värderingar och normer vilket sätter ramarna för vad som anses som gott och rätt. Det kan innebära bestämda grundprinciper, så som allas lika värde, men också den referensram som alla inom organisationer är införstådda med och lever efter.

Vad är Värdegrundsuppdraget?

Kunskapsuppdraget innebär att inhämta och utveckla kunskaper som är nödvändiga för varje elev och värdegrundsuppdraget handlar om demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter som varje enskild elev behöver ha med sig genom livet.

Varför ska man ha en värdegrund?

Och varför är det viktigt att arbeta med sina och organisationens värderingar. Att skapa en värdegrund handlar om att skapa ramar för att hantera olikheter. Att jämna ut maktbalansen så att fler kan och vågar uttrycka åsikter som påverkar helheten och hållbarheten.

Är det bra att ha en gemensam värdegrund?

Utan en gemensam värdegrund finns risken att ledaren i sitt ledarskap skiljs från organisationens mål. För den som ska ledas kan denna studie hjälpa till att skapa en större förståelse för arbetet utifrån den gemensamma värdegrunden och därmed även en möjlighet till utveckling av det egna arbetssättet.

Vad är en värderingsgrund?

Vad är en värdegrund? Värdegrund är ett etablerat begrepp som omfattar de grundläggande värderingar som formar en organisations normer och handlingar; samlingsbegrepp för frågor om moral, etik, relationer, demokrati och livsåskådning.

Vad är värdegrund förskola?

Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan ska hålla levande i arbetet med barnen. Värdegrunden uttrycker det etiska förhållningssätt som ska prägla verksamheten.

Vad är en värdegrund i ett företag?

Värdegrunderna visar vad som värdesätts av företaget. De hjälper personalen att agera på ett önskvärt sätt och finns även som stöd när olika beslut ska tas. Värdegrunderna kan även användas för att motarbeta och minimera ett negativt och oönskat beteende. Ett agerande som går i linje med värdegrunderna anses vara bra.

Relaterade inlägg: