Vad kom Platon på?

Innehållsförteckning

Vad kom Platon på?

Vad kom Platon på?

Platon
Platon
Död348 f.Kr. Aten
RegionVästerländsk filosofi
SkolaPlatonism
IntressenRetorik ⋅ konst ⋅ litteratur ⋅ epistemologi ⋅ rättvisa ⋅ dygd ⋅ politik

Vad innebär den platonska Idéläran?

I Platons världsbild har tanken på en idévärld en central roll. Idévärlden är enligt Platon den sanna verkligheten och sinnevärlden, alltså den värld människan kan uppfatta med sina sinnen, är bara en skugga eller en blek kopia av idévärlden. ... Den sanna perfekta och oförändliga verkligheten är idéernas värld.

Vad menas med Platons Grottliknelse?

Grottliknelsens syfte är att illustrera Platons teori om idéer: att alla existerande föremål och egenskaper av ett visst slag har del i en gemensam idé (så har till exempel alla hästar del i ”Hästens idé”, medan alla röda saker har del i ”Rödhetens idé”).

Var Zenon från Kiton?

Zenon från Kition (333-262 f.Kr.) är stoicismens grundare. Zenon var hemma från Kiton på Cypern och var av fenicisk härkomst, men han grundade sin skola i Aten. Han undervisade i en pelargång, stoa.

Vad menas med Naturfilosofer?

De joniska naturfilosoferna är ett samlingsbegrepp för ett antal försokratiska tänkare som var verksamma på 500-talet f.Kr. ... Benämningen naturfilosofer kommer av dessa filosofers engagemang i metafysiska frågor och i sökandet efter arche, alltings upphov eller alltings urämne.

Relaterade inlägg: