Varför jobba som läkare?
Varför jobba som läkare?
Att vara läkare innebär att ta tuffa beslut, jobba långa arbetsdagar och ge tunga besked. Men det handlar också om glädjen i mötet med patienten och skickligheten i yrket. ... Läkare får arbeta med både människor och vetenskap – och verkligen göra skillnad. Läkare botar, lindrar, tröstar och tar ansvar för en trygg vård.
Vilka arbetstider har en läkare?
Enligt Arbetstidslagen får den ordinarie arbetstiden högst uppgå till 40 timmar i veckan. I kollektivavtalet mellan Sveriges läkarförbund och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) får den ordinarie arbetstiden för läkare förläggas mellan 07.00 och 21.00 helgfri måndag till och med fredag.
Kan man jobba deltid som läkare?
Någon tid för reflektion på arbetstid finns inte längre, och läkarna går ner till deltid för att behålla arbetsglädjen. Det är relativt lätt för en allmänläkare att få jobba deltid, och lönen gör att det är ekonomiskt möjligt.
Vad jobbar läkare med i Sverige?
- Vad jobbar läkare med? Det finns idag ca 43 000 yrkesverksamma läkare i Sverige. Varje år utexamineras ca 1300 läkare från de sju universitet i Sverige som har läkarutbildning. Ca 2800 svenska studenter läser dessutom till läkare på utländska universitet.
Vad är en läkares specialisering?
- De flesta läkare undersöker, ställer diagnoser och behandlar patienter. De informerar anhöriga och upplyser om eventuella biverkningar av mediciner och behandlingar. Man väljer att specialisera sig inom ett område, till exempel kirurgi, ortopedi eller psykiatri.
Hur lång är läkarlegitimation?
- Den grundläggande läkarutbildningen är fem och ett halvt år lång, och den totala tiden för att bli specialist kräver cirka 12 till 13 års utbildning och praktik. Läkarlegitimation utfärdas av Socialstyrelsen efter fullgjord allmäntjänstgöring, och det är först efter det som inriktning på ett medicinskt specialområde kan ske.
Vad är yrkesverksamma läkare i Sverige?
- Det finns idag ca 43 000 yrkesverksamma läkare i Sverige. Varje år utexamineras ca 1300 läkare från de sju universitet i Sverige som har läkarutbildning. Ca 2800 svenska studenter läser dessutom till läkare på utländska universitet. 77 procent av läkarna är anställda av regioner och kommuner vid sjukhus och vårdcentraler.